Hoe houd je het hoofd koel tijdens een crisis

crisis

Crisis. Recessie. Woorden die je liever niet hoort,  maar toch erg reëel lijken volgens de Europese Commissie en andere experts. De resultaten zijn op de beurs al zichtbaar en enkele bedrijven die nu volledig sluiten zitten al tegen een faillissement aan. Denk hierbij aan horecagelegenheden en sportscholen. Dit is treurig nieuws en dat had niemand zien aankomen.

 

Veel bedrijven zitten nu in een onzekere tijd. Immers hebben we de goede tijden voor het virus nog vers in het geheugen. Nieuwe medewerkers, extra vestigingen en zaken uitbesteden was toen heel gewoon. Met de huidige stand van zaken weet je niet waar je aan toe bent. Wij merken dat dit paniek schept. Voor jou daarom een aantal tips waarmee jij je hoofd koel houdt.

 

Communicatie is belangrijker dan ooit

Kom jij erachter dat jouw bedrijf niet crisisbestendig is? Dat is niet erg. Je bent namelijk niet de enige. Bijschalen is nu belangrijk en richt je werkplek alsnog zo in zodat je optimaal communiceert met je collega’s. Ondanks de fysieke afstand die er nu is. Gebruik de juiste tools en wees hierin ook proactief. Je processen lopen normaal door omdat jij en je collega’s bij de nodige bestanden kunnen.

Maar een organisatie is meer dan zaken alleen. Houd ook ruimte voor “coffee machine chats”. Zo houden je medewerkers namelijk de band met elkaar, die ontzettend belangrijk is. Maak hiervoor een speciale chat binnen Teams of plan wat extra tijd voor jouw Teams vergadering om even te ouwehoeren.

 

Welke gevolgen zijn er voor mijn processen?

Heb je inzicht in jouw inkoop- verkoop en logistieke processen? En hebben jouw medewerkers dit ook? Leveringen zijn soms later dan normaal of ineens compleet overbodig. Wat voor effect heeft dit op jouw voorraad? Drijf je ook handel met leveranciers uit het buitenland dan ervaar je misschien al nadelen. Houd je hoof koel en maak een goed overzicht van al jouw bedrijfsprocessen en speel in op problemen in de supply chain en de verkooporders, voordat zij zich voordoen. Een proactief contact met jouw externe partners is hierbij essentieel.

 

Kijk vooruit

Gelukkig gaan lastige periodes, zoals deze, ook weer voorbij. En na een recessie komt altijd een tijd van groei. Speel juist in op zware economische tijden en maak al jouw bedrijfsprocessen en data inzichtelijk met behulp van je ERP systeem. Je schaalt dan gemakkelijk bij als er dingen buiten jouw macht om gebeuren, die wel van invloed zijn op jouw bedrijf. Je bent problemen altijd een stap voor en je bent meer wendbaar dan jouw concurrentie omdat jij een goed overzicht hebt op jouw bedrijfsdata en processen. “Survival of the fittest” is een gegeven in onze vrije markt. Pas je jouw bedrijf aan naar de omstandigheden, dan blijf je langer bestaan.

 

Bereid je zelfs voor op een onvoorziene crisis. Met de juiste infrastructuur en door middel van ERP, Business Intelligence en Microsoft Office kun jij je concurrentie een stap voor zijn. Dat is handig als we straks allemaal weer thuiszitten door een sneeuwstorm, een nieuw virus of wat de toekomst ook brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures