Wat moet ik met al mijn data?

data

Je hebt meer waardevolle data dan je denkt. Bedrijven met grote productieomgevingen zitten vaak op een grote hoeveelheid data waar ze geen gebruik van maken. Veel van deze bedrijven zijn er niet van op de hoogte dat ze al deze data hebben, of ze weten niet wat ze er precies mee kunnen.

 

Productielijnen beschikken vaak over een serie machines die continu metingen uitvoeren zonder dat hier in detail naar wordt gekeken. Al die data bij elkaar zijn slechts een hoop metingen. Bijvoorbeeld temperatuur, gewicht, vochtgehalte, etc. Als je naar deze losse metingen kijkt kun je daar niet heel veel mee. Het is van belang om deze verscheidenheid aan data centraal te verzamelen en context te geven. Op deze manier wordt het informatie waarmee je beslissingen neemt en anticipeert.

 

Voorbeeld

Een productiebedrijf dat kunststof verwerkt draait 24/7 met ploegendiensten. Door storingen staat de productie soms stil, een flinke kostenpost. Het bedrijf kan beginnen met het bewaken van de machinestatus. Wordt hij te warm? Loopt het energieverbruik op? Er zijn vele indicatoren voor aanstaande uitval. Als je dit tijdig signaleert kun je vooraf onderdelen vervangen.

 

Ook kan dit productiebedrijf klimaat gaan meten. Klimaat heeft invloed op machines maar ook op werknemers. Een comfortabel klimaat houdt mensen scherper waardoor fouten maar ook verzuim teruggebracht worden.

 

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg. Je kunt talloze conclusies en acties bedenken die kosten besparen en het werkplezier vergroten.

 

Meten is weten

Er zijn ook bedrijven die die nog niet beschikken over de data maar wel graag meer willen weten over hun processen. Vooral productieprocessen waar omgevingsfactoren de kwaliteit en kwantiteit beïnvloeden hebben baat bij meer inzicht. Voor deze bedrijven zijn er talloze oplossingen voor het verkrijgen van deze data. Ook ‘domme’ machines kun je uitrusten met draadloze sensoren die een verscheidenheid aan parameters real-time vastleggen.

 

Inzicht

Als je eenmaal beschikking hebt over je data wil je graag in één oogopslag overzicht krijgen. Een van de manieren om dit te doen is met behulp van PowerBI. Hiermee krijg je snel een beeld van trends, uitschieters en andere factoren die van invloed zijn.

 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens het webinar over Power BI terug.

Webinar terugkijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures