Digitaal opruimen: Begin ook het nieuwe jaar met een schone lei

digitaal opruimen

Als ondernemer zijn je telefoon en computer je beste vrienden. Ze zijn onmisbaar in je dagelijkse routine, en een beetje structuur kan wonderen doen. Maar pas op, als je de organisatie van je digitale apparaten verwaarloost, kan het al snel een nachtmerrie worden.

Bestanden die spoorloos verdwijnen, e-mails die je niet meer terug kunt vinden, en een telefoongeheugen dat uit zijn voegen barst. Zonder een solide structuur sta je als ondernemer met lege handen. Het kan je niet alleen veel tijd kosten, maar ook een hoop geld. Dus, hoe zorg je ervoor dat je computer geen warboel wordt? Hoe creëer je een effectieve mappenstructuur? Maak je wel back-ups? Hoe ga je om met je e-mail? En wat is een handige manier om je foto’s te ordenen? Ik deel mijn beste tips voor digitaal opruimen met je.

 

De basis van digitaal opruimen

Digitaal opruimen lijkt veel op het organiseren van je huis of kledingkast. Het allerbelangrijkste is dat alles een eigen plekje heeft. Begin dus met een heldere mappenstructuur en weet precies waar je je bestanden op je computer, laptop of telefoon moet bewaren. En net zoals bij het opruimen van je huis, is regelmatig bijhouden essentieel. Dit hoeft niet elke dag, maar neem wekelijks een half uurtje de tijd om je computer en telefoon op te ruimen, zodat je niet in chaos verzandt. Ruim bijvoorbeeld je ‘downloads’-map en je bureaublad op, want daar hoopt de meeste ‘rommel’ zich vaak op. Voor je mailbox geldt: een half uurtje per dag is ruim voldoende.

 

Structuur en overzicht

Naast de basis zijn structuur en overzicht cruciaal bij digitaal opruimen. Zorg voor een rustig bureaublad met zo min mogelijk mappen, een kalme achtergrondfoto en weinig sneltoetsen. Verwijder standaardpictogrammen van programma’s die je zelden gebruikt van je computer. Verwijder apps van je telefoon die je bijna nooit gebruikt (je kunt ze altijd opnieuw installeren). Laat alleen de programma’s en apps staan die je dagelijks nodig hebt. Een overzichtelijke mappenstructuur is de sleutel tot structuur.

 

Een logische mappenstructuur

Een logische mappenstructuur op je computer is van groot belang. Met een goede structuur raak je zelden iets kwijt. Bewaar ‘lopende projecten’ bijvoorbeeld op je bureaublad, omdat ze zo makkelijk terug te vinden zijn. Zodra een project is afgerond, verplaats je deze naar de  map ‘afgeronde projecten’. Daar waar je je mappen bewaart nummer je deze naar prioriteit. Zo staat de map die je het vaakst gebruikt bovenaan. Ook submappen orden je dezelfde manier. Welke mappen heb je nodig? Dat verschilt per persoon en per bedrijf. Verdeel je mappen in ieder geval in submappen zodat alles gemakkelijk terug te vinden is. Zo kun je bijvoorbeeld de map marketing onderverdelen in “Content”, “Afbeeldingen” “Huisstijl” en “Events”. Deze kun je eventueel nog verder opsplitsen.

 

Rommel op je computer

Als we het over rommel op je computer hebben, bedoelen we vaak de ‘Downloads’-map. Dit is de plek waar veel bestanden belanden die er eigenlijk niet thuishoren. Probeer deze map regelmatig op te ruimen en zo leeg mogelijk te houden. Zorg ervoor dat bestanden die erin staan, naar de juiste map verplaatst worden. Dit bespaart ruimte op je computer. Foto’s in je ‘Downloads’-map zou ik direct opruimen in je fotomappen. Om meer ruimte op je computer te creëren, is het ook slim om regelmatig je cookies te verwijderen.

 

Zo aan het einde van het jaar is opruimen vaak een noodzakelijk kwaad en ook jouw computer of telefoon heeft hier baat bij. Niet alleen vind je daarna alles gemakkelijk terug, maar het verbetert ook je privacy en veiligheid. Bovendien zit je ook zomaar aan je maximale opslagruimte als je niet regelmatig opschoont of moet je bij jouw opslagapps zoals OneDrive capaciteit bijkopen. En een hele prettige bijkomstigheid is dat je je rustiger en opgeruimder voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Bekijk onze vacatures!