ICT vreet stroom: zo bespaar je energie

energie besparen ict

ICT-apparatuur in alle verschijningsvormen kan niet zonder energie. En met de bekende stijgende kosten, is het een goed idee om te kijken waar je energie bespaart in je ICT-systemen. Erwin Lap deelt een aantal handige tips om de energierekening te drukken.

 

Super! Ik wil er meer over lezen.

 

De energierekening vliegt de pan uit en als je ergens kunt besparen, is het slim om dat te doen. En dus is het ook verstandig om eens kritisch te kijken naar ICT-apparatuur en waar en hoe je het energiegebruik terug kan dringen. “Het makkelijkst is om alles uit te zetten”, lacht Erwin Lap. “Maar ja, zo werkt het helaas niet.”

 

Tip 1: Kijk naar je servers

“Maar kijk bijvoorbeeld eens naar servers, die vragen veel stroom. Er zit een redelijk krachtige voeding in. Tegelijkertijd wordt de serverperformance op maximaal gezet, want iedereen wil de maximale capaciteit halen uit de fysieke servers. De overheid vraagt echter om aandacht voor het stroomgebruik in datacenters. Er zijn gemeenten die datacenters hebben aangeschreven om hun klanten erop te wijzen dat zij hun energie-instellingen naar beneden moeten bijstellen naar de eco-stand. De keerzijde is natuurlijk dat je dat direct in de performance merkt. Toch is het goed om eens te kijken of je fysieke server echt in de maximale stand moet staan.”

 

Tip 2: Bespaar direct op de koeling

“We komen soms bij klanten in een datacenter die de airco op 20 of 21 graden hebben staan. Die kan best een paar graden hoger naar 23 graden. Wat we ook veel zien is dat de airco aan de verkeerde kant van de server hangt. Een server zuigt koele lucht aan aan de voorkant en blaast warme lucht uit aan de achterkant. Als je je airco vervolgens aan de achterkant zet, krijgt ie dus voortdurend warme lucht om te verkoelen en dat doet ie continu. Maar als je de airco aan de voorkant plaatst, blaast ie koele lucht naar de server. Dat werkt een stuk efficiënter en geeft een flinke besparing.”

 

Tip 3: Plaats blindplaten aan de voorkant van je serverkast

Een serverruimte of datacenter is meestal zo ingericht dat er sprake is van een koude en een warme straat. Dat betekent dat de voorkanten van de servers naar elkaar toe gericht zijn, en dus ook de achterkanten. “Dan is het wel belangrijk dat op plekken waar niets in je serverrack zit blindplaten plaatst. Dat zorgt voor een optimale luchtcirculatie in je serverruimte.”

Tip 4: Overweeg de aanschaf van nieuwe apparatuur

Nieuwe apparatuur is in de regel zuiniger dan apparatuur die al een aantal jaren meegaat. Het is de overweging waard om verouderde apparatuur eerder te vervangen om duurzamer met energie om te gaan. Ja, het is een investering, maar met de huidige prijzen van energie wel iets om over na te denken.

 

Tip 5: Denk eens aan zonnepanelen

Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, kun je de stroomrekening behoorlijk naar beneden brengen. Opnieuw geldt dat het om een investering gaat, maar de terugverdientijd loopt momenteel snel terug.

 

Meer weten?

We staan klaar om samen eens te kijken naar verschillende oplossingen. Bel ons gerust!

Bespaar energie!

Bespaar jezelf en jouw bedrijf energie. Maak een afspraak met Jan, hij neemt de verschillende oplossingen graag met je door.Maak een afspraak met Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures