Pas op voor malware via SMS

FluBot

Tikkie-fraude, Phishing, Ransomware, WhatsApp-fraude, Malware. We maken online veel contact doormiddel van chats en apps. Daar maken criminelen dankbaar gebruik van.

Of het nu gaat om een email die erg lijkt op een bericht van de bank of een WhatsApp bericht van een ‘’bekende’’ met een hulpvraag, criminelen proberen je op alle mogelijke manieren geld afhandig te maken via internet of je digitale apparaten zoals je smartphone.

 

FluBot malware

Een nieuwe vorm van malware, eerder ook opgedoken in landen als Duitsland en Spanje, is de gevaarlijke FluBot-malware. Ook ons land wordt momenteel geplaagd door SMS berichten die er uitzien als een bericht van een pakketdienst (bijvoorbeeld in de huisstijl van koeriersdienst DHL), waarbij je het pakket volgt door het installeren van de gelinkte track en trace app. Deze FluBot-malware nestelt zich vervolgens op je smartphone. Eenmaal aanwezig installeert FluBot nep-apps, verzamelt persoonlijke (bank) gegevens en leest je adresboek uit, met alle gevolgen van dien.

 

Android

Met name Android gebruikers en telefoons zijn kwetsbaar voor de FluBot malware. Dit omdat je bij deze toestellen ook apps buiten de Play Store om downloadt. FluBot lijkt zich dus voornamelijk op Android te richten, maar toch kunnen ook iOS gebruikers deze SMS berichten ontvangen. Als je op de link klikt kom je namelijk op een aparte phishing website terecht. Hier probeert de kwaadwillende je Apple ID inloggegevens te bemachtigen en maakt vervolgens misbruik van jouw account.

 

Beschermen tegen FluBot

Gelukkig kun je je beschermen tegen dergelijke praktijken. Hieronder geef ik je een aantal beveiligingsmaatregelen:

 

  • Download alleen apps uit de officiële app-stores (Android Play Store of iOS App store) en nooit van onbekende bronnen. Gebruik dus alleen de geverifieerde app van de bezorgdienst.
  • Open geen linkjes in sms’jes die je niet vertrouwt. Neem in dit geval altijd contact op met de bewuste leverancier of bezorgdienst.
  • Vul verder nooit je Apple-ID, wachtwoord of andere vertrouwelijke informatie in naar aanleiding van een SMS bericht.

 

Toch gedrukt? Je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen is in de meeste gevallen de oplossing, daarmee verwijder je alle informatie. Heb je een back-up, dan kun je deze terugzetten. Maak geen nieuwe back-up, want daarmee zet je ook de malware terug!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures