Een firewall is noodzakelijk. Zo heb je er geen omkijken naar.

Managed firewall

Een poosje geleden schreven we over de voordelen van SD-WAN (https://arrix.nl/sd-wan/) en hoe je daarmee de stabiliteit en veiligheid van je netwerk flink verbetert. Alhoewel SD-WAN een belangrijk onderdeel is van een betrouwbaar en veilig netwerk en deze het beheer vereenvoudigt, is er nog steeds specialistische kennis nodig om het op de juiste manier in te richten. Bij een essentieel onderdeel als een firewall wil je zeker weten dat alles op de juiste manier werkt en blijft werken.

 

Werking firewall

In eerste instantie heeft een firewall één taak, namelijk fungeren als een portier tussen het interne bedrijfsnetwerk en het publieke internet. Dat betekent dat netwerkverkeer dat van binnen naar buiten gaat en andersom altijd langs de firewall gaat. Een juist geconfigureerde firewall krijgt als het ware instructies om te bepalen welk verkeer is toegestaan en welk verkeer niet. Deze set aan regels laat websitebezoek, mail en andere essentiële diensten door maar blokkeert alles waarvan je vooraf bepaalt dat het niet is toegestaan is. Dit kan van buiten naar binnen maar ook andersom zijn. Zo wordt een bezoek aan schadelijk websites voorkomen en worden aanvallen van buitenaf afgeslagen. Uitgangspunt hierbij is deny by default.

 

Toenemende dreigingen en beveiliging

Cybercriminelen zitten niet stil en zoeken manieren waarmee ze toch binnendringen op een bedrijfsnetwerk. Ze speuren naar zwakke plekken in het netwerk en buiten deze zo snel mogelijk uit. Eén van deze manieren is dat ze zich voordoen als een onschadelijke website of mail zodat de firewall dit niet detecteert, als de firewall ze vervolgens binnenlaat is het voor hen makkelijker om malware te verspreiden, bijvoorbeeld in de vorm van ransomware. Gelukkig kunnen moderne firewalls hier prima mee omgaan. Dit gebeurt onder de noemer ‘Unified Threat Management’. Dit is een functie die verkeer, dat wordt doorgelaten door de firewall, analyseert en beoordeelt. Als blijkt dat het verkeer ondanks dat het is doorgelaten schadelijk is, wordt het onmiddellijk tegengehouden. Nog voordat het het interne netwerk heeft bereikt.

 

Wat is er nog meer nodig?

Een firewall moet je net als computers, telefoons en andere hardware regelmatig voorzien van updates. Niet alleen het besturingssysteem maar ook de software die het netwerkverkeer beveiligt moet je dagelijks updaten. Daarnaast is het van belang dat de firewall bij storingen of belangrijke updates onmiddellijke aandacht krijgt om uitval of incidenten uit te sluiten. Bij een defect is er geen toegang meer tot het publieke internet, voor de meeste organisaties is deze toegang van essentieel belang.

 

Oplossing

Arrix biedt een managed firewall die al het bovenstaande combineert. Dat betekent dat wij een volledig naar wens geconfigureerde firewall leveren die voorziet in alle noodzakelijke beveiliging. Deze firewall blokkeert kwaadaardig netwerkverkeer, analyseert het overige verkeer en door onze monitoring grijpen wij in bij storingen of incidenten. Wij voeren structureel updates uit en bij defecten vervangen wij de firewall zonder extra kosten. Hiermee ben je voorzien van een moderne, veilige oplossing en zorgt Arrix voor de specialistische kennis, onderhoud en ondersteuning.

 

En verder

Een firewall is erg belangrijk, maar niet de enige noodzakelijke maatregel. Het beveiligen van de werkplekken en eventuele servers, bewustwording van medewerkers, up-to-date software en netwerksegmentering dragen allemaal bij aan een stabiele ICT-omgeving.

 

De Arrix Security Baseline heeft een set met minimale maatregelen die je als bedrijf of organisatie moet nemen om een “acceptabele mate van veiligheid” te krijgen. De firewall is hier een belangrijk onderdeel van. Benieuwd of jouw omgeving optimaal beveiligd is? Met de Security Baseline Scan gaan we alle probleemgebieden na, gekoppeld aan bewezen oplossingen. Zijn jouw risico’s vooraf bekend, dan maak je ook bewuste keuzes. Maak een afspraak of vraag om meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures