SD-WAN: Verbind jouw bedrijfsnetwerk optimaal en veilig

SD-WAN

Hoe ver reikt jouw bedrijfsnetwerk? Vast verder dan jezelf denkt. Want het is niet meer beperkt tot kantoor en bij de medewerker thuis. Jouw medewerkers moeten ook wel eens tijdens een vakantie inloggen of werken elders op locatie.

 

De toegangsbeveiliging voor de gegevens en netwerken wordt ingewikkelder, zeker nu het werken op afstand aan de orde van de dag is. En je maakt gebruik van bedrijfskritische applicaties, die steeds vaker vanuit de cloud beschikbaar zijn. Je wilt dat dit veilig en efficiënt gebeurt.

 

Als je op afstand werkt, vanaf diverse locaties en met meerdere clouddiensten is SD-WAN een voor de hand liggende keuze.

 

Wat is SD-Wan?

SD-WAN is de afkorting voor Software Defined Wide Area Network.

 

Een traditionele WAN verbindt gebruikers op verschillende locaties met toepassingen die centraal gehost worden in een datacenter. Dit is geen ideale oplossing meer wanneer je vanuit de cloud werkt. De veiligheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk wordt hierdoor onzekerder.

 

SD-WAN daarentegen verbindt jouw locaties, datacentra en diverse cloud omgevingen. Op een veilige manier communiceer je flexibel en effectief over jouw eigen netwerk en openbare netwerkomgevingen. Regels hiervoor kun je vastleggen voor medewerkersgroepen, specifieke applicaties, locaties of tijdstippen. Aan de hand van deze specificaties geef je medewerkers autorisatie voor netwerkomgevingen en of cloudapplicaties. Dit verhoogt de veiligheid van de communicatie binnen jouw netwerk.

 

Verbindingsmogelijkheden

Er zijn ook meerdere verbindingsmogelijkheden met een SD-WAN. De verbinding kun je nog steeds leggen met MPLS (Multiprotocol Label Switching). Dit is een techniek die de verschillende locaties aan elkaar verbindt en de data via een optimale routing verstuurt over het netwerk. De kosten van MPLS zijn hoog en de aanleg van deze verbinding duurt vaak lang. Met SD-WAN leg je ook op een andere manier verbinding, zoals via het internet of een mobiele verbinding (4G of 5G). Het SD-WAN kiest zelf de meest geschikte verbinding en vermindert zo de vertraging voor het versturen van data.

 

Voordelen

Steeds meer organisaties kiezen om meerdere redenen voor SD-WAN oplossingen. Onderstaande voordelen leggen je uit waarom:

 

1. Geen ICT kennis meer nodig

Voor het uitrollen van een SD-WAN is er op locatie geen ICT kennis meer nodig. Hierdoor kan zelfs iemand met beperkte kennis van computernetwerken SD-WAN hardware aansluiten op het netwerk

 

2. Bespaar kosten

In sommige gevallen bespaart SD-WAN op de aanschaf van apparatuur, want het is ook beschikbaar in de Cloud of als virtual Machine. Maar ook in het geval van verbindingen realiseer je besparingen. Zo is een MPLS verbinding vaak overbodig en je vermindert de kosten in bandbreedte. Bovendien is er minder ICT kennis nodig. Hierdoor bespaar je ook op kennis voor het configureren en installeren van nieuwe SD-WAN hardware.

 

3. Betere performance

SD-WAN realiseert minder vertraging, hogere snelheden en een stabielere verbinding. Met de regels die je voor SD-WAN opstelt past het SD-WAN zich dynamisch aan de beschikbare bandbreedte, netwerken en gewenste performance aan. Bedrijfskritische applicaties worden soepel gebruikt en minder belangrijke applicaties maken gebruik van de ruimte die overblijft.

 

4. Dynamische bandbreedte

Heeft een locatie even meer bandbreedte nodig? Dat is eenvoudig met SD-WAN. Het netwerk is flexibel schaalbaar en je kunt bandbreedte op- en afschalen op basis van de behoefte

 

5. Verbinding met Clouddiensten

Met SD-WAN zet je bandbreedte optimaal in. Hierdoor kan het clouddiensten voorrang geven en er sneller verbinding mee maken. Handig als je bijvoorbeeld Microsoft 365 gebruikt.

 

In deze tijd is het  een voorwaarde dat je werkt met veilig systeem. Een veilige SD-WAN oplossing beschermt alle systemen binnen het netwerk. Het analyseert elk proces op bedreigingen en afwijkend gedrag. Scant het een potentiële dreiging, dan controleert het vervolgens elk systeem. Dit biedt je een maximale bescherming,

 

Wil je ook profiteren van de voordelen van SD-Wan? Wij vertellen je graag meer over deze oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures