Cosmos DB; De mogelijkheden van een NoSQL Database

Cosmos DB wordt gebruik voor de ontwikkeling van moderne apps. Het is een volledig beheerde NoSQL databaseservice die Microsoft als cloud dienst binnen het Azure platform aanbiedt.. Maar wat is een NoSQL database eigenlijk?

 

SQL versus NoSQL

Vanuit de traditionele gedachte van data opslag denk je vaak aan een SQL database. Een aantal tabellen met relaties waarbij je via SQL query’s data kan ophalen. Soms is je applicatie aan veel verandering onderhevig en sla je de gegevens niet op als een relationele database. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie die instellingen op slaat. Of waarbij je een documenten structuur online ergens opslaat en waarbij relatie minder belangrijk is. In zo’n geval brengt een NoSQL database een aantal voordelen met zich mee.

 

Documenten opslag

Waarbij de traditionele SQL database denkt in tabellen en relaties, is NoSQL een lijst met documenten. Deze documenten bevatten een uniek ID en structuur je via een JSON. Stel , je applicatie maakt gebruik van een lijst van templates die en lettertype definieert en een kleur. Deze instellingen kun je als een JSON in een documentencollectie van Cosmos DB opslaan:

NoSQL Database

 

Is het wenselijk dat je ook de achtergrondkleur instelt, dan kun je in de JSON een extra property (eigenschap) definiëren. Bij een SQL database, kun je in aanraking komen met migratie trajecten,  waarbij met Cosmos DB het zo simpel is als een property toevoegen.

 

Voordelen NoSQL ten opzichte van SQL

Hieronder een aantal voordelen van Cosmos DB in tegenstelling tot een SQL database:

 

Flexibele modellen

Zoals je in een eerder voorbeeld zag, pas je de datamodellen makkelijk aan en op die manier integreer je snel continue nieuwe features.

 

Snelheid

Door de manier van opslaan kunnen de query’s supersnel zijn. Ook door de denkwijze worden gegevens niet doormiddel van comlexe join query’s aan elkaar geknoopt. Hierdoor kun  je een snel

 

Makkelijk voor ontwikkelaars

De datamodellen vertaal je gemakkelijk naar objecten in verschillende programmeer talen. Dit maakt ontwikkeling weer sneller en eenvoudiger.

 

Horizontaal schalen

Heb je een standaard SQL server meer capaciteit nodig, dan moet je naar een nieuwe of duurdere server migreren. Cosmos DB houdt hier geen rekening mee. Je kunt zelfs automatisch laten schalen. Is er meer capaciteit nodig is, dan schaalt automatisch zijn verbruik op.

 

SLA ondersteuning

De service biedt 99,99% SLA’s, waarmee je de doorvoer, consistentie, beschikbaarheid en latentie voor de Azure Cosmos DB Database-accounts, met bereik ingesteld op één Azure-regio geconfigureerd met een van de vijf Consistentieniveaus of Database-accounts die meerdere regio’s omspannen, geconfigureerd met een van de vier minder precieze Consistentieniveaus, garandeert. Door Azure Cosmos DB kun je meerdere Azure-regio’s configureren als schrijfbare eindpunten voor een Database Account. In deze configuratie, biedt Azure Cosmos DB 99,999% SLA voor zowel lees- als schrijfbeschikbaarheid.

Vragen

Zonder technische basis is dit een lastige blog en ga je het gebruik van Cosmos DB zelf niet toepassen. Maar maak je bij jouw werkzaamheden al gebruik van databases, dan zal het voor je duidelijk zijn. Heb je toch nog een vraag, dan beantwoorden wij deze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures