Wekelijkse Microsoft update – Wk 3

Vergaderen doe je via Teams. Maar hoe vaak komt het volgende voor? Zit je net geconcentreerd in een vergadering verschijnt er een chatballonnetje door je scherm. Dat is straks verleden tijd. Notificaties zoals een chatballon of een geluid zet je namelijk uit tijdens jouw vergadering. Hierdoor heb je de totale focus op je vergadering.

 

Dat is één van de nieuwe functionaliteiten in Microsoft 365. Er zijn nog veel meer. Wij vertellen je deze week meer over de functionaliteiten die Microsoft ontwikkelt.

 

Microsoft Teams & Microsoft SharePoint: Verbonden Sjablonen

Binnenkort komen Verbonden Sjablonen beschikbaar. Hiermee maken beheerders van de Microsoft omgeving sjablonen die zowel SharePoint als Teams componenten bevatten. Nu maakt een beheerder een Teams-sjabloon of een SharePoint-sjabloon. Met een Teams-sjabloon maak je gemakkelijk en op een standaard wijze teams aan in Microsoft Teams. Met SharePoint-sjablonen rol je op een standaard manier SharePoint-sites uit.

De Verbonden Sjablonen bevatten onderdelen van beiden. Hierdoor maak je straks gebruik van SharePoint functionaliteit in Teams. Zo worden sitepagina’s en Power Platform onderdelen vanuit SharePoint automatisch toegevoegd als tabbladen in een team dat gemaakt is met een Verbonden Sjabloon.

 

Microsoft SharePoint: Board View van Microsoft Lists

Met deze nieuwe feature werk je in lijsten in een bord format. Hierdoor houd je bijvoorbeeld de status van items gemakkelijker bij.  Je verplaatst de kaarten door ze te verslepen en de kolommen worden getoond in de kaarten tijdens het maken van een weergave voor een lijst. Het bord kan worden georganiseerd op basis van de Keuze-kolom of getallen-kolom van de lijst.

 

notificaties uitzetten

Figuur 1 De nieuwe Board View in SharePoint lijsten. Bron: Microsoft

 

Microsoft Stream: Ondertiteling en transcriptie toevoegen of verwijderen voor een video in SharePoint of OneDrive

Gebruikers met bewerkrechten op een video, die opgeslagen is in OneDrive voor Bedrijven of een SharePoint-bibliotheek, kunnen de ondertiteling daarvoor uploaden, downloaden of verwijderen in het WebVTT-formaat. Daarnaast kunnen gebruikers Teams Live Transcript als een WebVTT-bestand downloaden. Dit bestand passen ze vervolgens aan in een tekst- of VTT-bewerkprogramma en het opnieuw uploaden.

Elke kijker van de video kan vervolgens de ondertiteling en transcriptie van de video inschakelen als een van beiden aanwezig is voor de video.

Gebruikers die geen transcriptie van de video, maar wel bewerkrechten hebben kunnen naar de Media Instellingen van de mediaspeler gaan en onder de Transcriptie en ondertitel instellingen de ondertitels uploaden. Hier kunnen gebruikers met bewerkrechten ook de ondertitels downloaden of verwijderen.

notificaties uitzetten

Figuur 2 Transcriptie en ondertiteling invoegen in Microsoft Stream. Bron: Microsoft

 

Een kijker van de video opent bij video’s het transcriptie scherm aan de rechterkant van de mediaspeler. Hier ziet hij dan live de transcriptie van de video.

notificaties uitzetten

Figuur 3 Transcriptie in Microsoft Stream. Bron: Microsoft

 

Microsoft Viva: Focusplannen delen

Microsoft Viva Insights krijgt een nieuwe functionaliteit. Managers en teamleiders, die een Microsoft Viva Insights licentie hebben, kunnen straks focusplannen maken en deze delen met hun medewerkers. Hiermee wordt de focustijd voor medewerkers gecoördineerd.

De managers en teamleiders benaderen het gedeelde focusplan via het Mijn Team tabblad binnen de Microsoft Viva Insights applicatie in Microsoft Teams. De medewerkers, waarmee je het focusplan deelt, hebben geen Microsoft Viva Insights licentie nodig.

notificaties uitzetten

Figuur 4 Een gedeeld focusplan maken. Bron: Microsoft

 

Microsoft SharePoint en OneDrive: HEIC-bestandsformaat ondersteuning voor het bewerken de Edit HVC

Via Edit HVC in SharePoint pas je binnenkort afbeeldingen, die opgeslagen zijn in het High Efficiency Image Format (HEIC), helemaal naar wens aan. Dit zijn afbeeldingen die minder ruimte innemen, zonder al te veel kwaliteit te verliezen. Na het bewerken sla je de afbeelding bijvoorbeeld als jpeg-bestand op en deel je met anderen.

In onderstaande video laten we een aantal onderdelen zien die je kunt wijzigen aan een afbeelding.

 

Microsoft OneDrive: De On-Demand verversing van bestanden in MacOS

De integratie van OneDrive in Finder wordt geüpdatet in MacOS 12.1 Monterey op basis van Apple ’s File Provider platform. Door deze update wordt de OneDrive map zichtbaar onder Locaties in de Finder zijbalk. Daarnaast wordt de Files On-Demand van OneDrive ervaring verbeterd. Je kunt bijvoorbeeld aangeven, per bestand, of het bestand altijd op het apparaat opgeslagen moet worden of alleen in de cloud.

Voor mensen met oudere MacOS-versies dan 12.1, blijven gebruik maken van de huidige manier waarop Files On-Demand werkt in OneDrive. Voor mensen met MacOS 12.1 (en nieuwer in de toekomst) betekent het dat nieuwe manier van Files On-Demand standaard aan staat en niet uitgeschakeld kan worden.

Notificaties uitzetten

Figuur 5 OneDrive Finder integratie. Bron: Microsoft

 

Microsoft Teams: Notificaties uitzetten tijdens vergaderingen

Binnenkort wordt het mogelijk om notificaties standaard uit te schakelen tijdens vergaderingen. Je wordt dan niet meer gestoord tijdens een vergadering door chatballonnetjes en geluiden van notificaties. Je kunt hierbij aangeven of je deze notificaties uit wilt zetten voor specifieke vergaderingen of alle vergaderingen.

notificaties uitzetten

Figuur 6 Instellingenscherm voor het uitzetten van notificaties tijdens vergaderingen. Bron: Microsoft

 

notificaties uitzetten

Figuur 7 Tijdens een vergadering de notificaties in- of uitschakelen. Bron: Microsoft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures