On-premises of in de cloud? Vier punten ter overweging

on premises of in de cloud

Waarom zou je on-premises werken? Dus met al je bestanden en software op een eigen server? Maar andersom: waarom zou je alles in de cloud zetten, waarna je geen idee hebt waar het staat en of het wel veilig is? Jan Kupers van Arrix vertelt over de overwegingen die je kan of misschien wel moet maken om het juiste te kiezen.

 

Lees hier meer!

 

On-premises (op locatie) of in de cloud? Veel mkb’ers breken zich hier het hoofd over en het antwoord lijkt ook niet zo makkelijk te geven. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende manieren? Jan Kupers bespreekt de overwegingen en reageert op uitspraken over de cloud die hij in de praktijk tegenkomt.

 

1. ‘Ik ben huiverig voor de cloud’

Jan: “Er zijn nog genoeg bedrijven en organisaties die moeite hebben om de stap naar de cloud te nemen. Ze willen hun data bij wijze van spreken letterlijk vast houden. Zij willen niet vanuit de cloud werken puur op basis van gevoel. Begrijpelijk, maar ook een beetje achterhaald. Wat we ‘de cloud’ noemen is in feite niets anders dan ‘somebody else’s server’. Oftewel: het is en blijft fysiek. Het verschil is alleen dat je de server niet in je eigen pand hebt staan, maar in een datacenter. En eerlijk gezegd staat zo’n server in een datacenter veiliger. De stroomvoorziening en internetverbinding zijn beter, er is een blusinstallatie, kortom: helemaal gebouwd om extreem veilig te zijn. Beter beveiligd tegen hackers. Alles is redundant uitgevoerd. Het risico van een server in je eigen pand is veel groter.”

 

2. ‘Mijn gegevens moeten in Nederland staan’

Voor sommige bedrijven en organisaties is het belangrijk om de data in Nederland te hebben, maar je kunt tegenwoordig kiezen waar je je data wilt stallen. De keuze is dan meestal ‘West-Europa’ en dat is niet per se Nederland, maar in bijna alle gevallen is dat tegenwoordig goed genoeg. Jan: “In Microsoft Azure kies je een regio en de kans is groot dat het dan Nederland wordt. In Middenmeer staan enorme datacenters. Microsoft voldoet aan alle ISO- en NEN-normen en legt daar uitgebreid verantwoording over af.”

 

3. ‘Ik vind on-premises veiliger en sneller’

Als het puur om het fysieke deel gaat: on-premises is bijna nooit veiliger dan een cloudoplossing. Heb je een calamiteit, bijvoorbeeld brand of diefstal? De beste oplossing om snel weer up-and-running te zijn is door je data in de cloud te zetten. Een eigen server moet je zelf vervangen: een nieuwe server heeft zo’n acht weken levertijd. Dan moet ie nog geplaatst en ingericht worden. Een server in een datacenter (de cloud) is altijd redundant. Jan: “Het kostenaspect is nog wel iets om naar te kijken. Cloudoplossingen zijn over de gemiddelde levensduur van een server – 5 tot 6 jaar – iets duurder. Dat is niet vreemd: alle veiligheidsrisico’s liggen bij de cloudprovider en dat kost nu eenmaal iets. Komt nog bij dat een cloudoplossing zoals Microsoft Azure veel meer schaalbaar is.”

 

4. ‘Onze organisatie kan de technische en operationele transformatie niet aan’

Zeker vraagt de overgang naar de cloud om aanpassingen. Het is een transformatie die vraagt om goede internetverbindingen, misschien een ander type werkplek en manier van werken. “De begeleiding die we vanuit Arrix bieden lost dat op, maar het is en blijft een transformatie. In het geval van grote, zware applicaties kun je wél kijken naar on-premises oplossingen, omdat deze applicaties simpelweg beter lokaal draaien. Als je zo’n zware applicatie in de cloud draait, moet je een heel goede internetverbinding hebben en behoorlijk wat capaciteit bij je cloudprovider inkopen.”

 

5. ‘Overstappen naar de cloud levert ons niet zoveel extra op’

Jan: “In de cloud kun je de bedrijfsapplicaties zetten, maar je kunt ook een SaaS-oplossing kiezen. Dan heb je geen eigen applicaties meer – die biedt de cloudprovider aan – en dan betaal je alleen voor een licentie. Dat kan behoorlijk in de kosten schelen.”

 

Meer weten?

Plannen om over te stappen naar de cloud? Kom eens met ons praten, we kijken graag mee waar de voordelen liggen en hoe je een en ander het beste aan kunt pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures