Vijf tips voor een geslaagde adoptie

tips voor een geslaagde adoptie

In onze vorige blog vertelden we over het belang van een goede adoptiestrategie bij de migratie naar Microsoft 365. Welke tips kun je als werkgever nog meenemen om de adoptie zo goed mogelijk te laten slagen? We zetten de beste tips op een rij.

 

Een adoptiestrategie bij de migratie naar Microsoft 365 is essentieel, zo schreven we al in onze vorige blog. We delen de beste tips uit de methode die we hanteren:

 

1. Begeleid de verandering

Elke verandering is moeilijk. Zeker als dat is naar een omgeving met veel mogelijkheden en regelmatige updates. Daarom is het opstellen van een beleid en adoptiestrategie ook zo belangrijk. Zorg voor betrokkenheid vanuit het management.

 

2. Zorg voor bewustwording

Start op tijd met de communicatie over een nieuw platform. Vraag bij je medewerkers naar de stand van zaken, wensen en huidige problemen. Zo stimuleer je de acceptatie van de komende verandering. Het nieuwe platform heeft de nodige voordelen, zoals efficiënter werken, makkelijker delen van kennis en informatie, snel overleg (bijvoorbeeld via Teams) en minder e-mail. Communiceer die voordelen.

 

3. Ambassadeurs om kennis over te dragen

De adoptie gaat soepeler als de werkvloer enthousiast wordt gemaakt door ambassadeurs: early adopters die echt enthousiast zijn over de nieuwe werkwijze. Voor het overbrengen van kennis is het verder belangrijk om mensen enthousiast te maken, bijvoorbeeld door tijdens een training de leuke dingen te laten zien en tonen hoe het makkelijker kan.

 

4. Zoek laaghangend fruit

Zijn er problemen in de organisatie die juist met het nieuwe platform eenvoudig opgelost kunnen worden? Dat zorgt meteen voor een boost. Verder is de training heel belangrijk. Zorg ervoor dat de training is afgestemd op de organisatie, afdeling en medewerkers. Deel de best practices en tips en tricks. Het platform vernieuwt voortdurend, dus blijf dit doen via een kanaal dat in de organisatie veel gebruikt wordt. De adoptie is een organisch proces en niet in beton gegoten. Meten is weten: check de voortgang van de adoptie, zodat je na een half jaar of langer weet waar de behoeften liggen.

 

5. Betrek je medewerkers

Het staat in de vorige tips tussen de regels door, maar het is en blijft de belangrijkste tip. Het gevoel dat medewerkers over de adoptie hebben, valt of staat hier in grote mate mee. Weet wat er leeft en waar je mensen tegenaan lopen. Als organisatie ben je uiteindelijk één. Je medewerkers zorgen voor je succesfactor, dus geef ze ook waardering en input. Door samen te werken aan een mooie IT-omgeving kom je veel verder. Daarin spelen wij als Arrix  natuurlijk ook een rol: we nemen elke melding serieus, bellen na als het nodig is en staan klaar. Dan blijft iedereen blij met het nieuwe platform en daar was het uiteindelijk om te doen.

 

Meer weten?

Neen gerust contact met ons op voor meer informatie. We vertellen met plezier meer over een goede adoptie van Microsoft 365.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures