5G en glasvezel gaan hand in hand

5g en glasvezel

5G is het nieuwe mobiele netwerk en de opvolger van 4G. Desondanks is het een compleet nieuw netwerk, waarin alles nieuw ontworpen is. 5G is ook vele malen sneller dan 4G. Maar 5G kan niet zonder glasvezel, terwijl dat een vast netwerk is. Wij vertellen je meer over 5G en glasvezel en hoe deze twee innovatieve netwerken aan elkaar verbonden zijn.

5G rekent af met de laatste beperkingen in snelheid, reactietijd, capaciteit en betrouwbaarheid. Voor veel Smart oplossingen wordt 5G gezien als de basis van hun oplossing. 5G opent de deuren naar slimme en data gestuurde oplossingen.

 

Belangrijke eigenschappen 5G

5G heeft 4 belangrijke eigenschappen:

 

1. Biedt een grote netwerkcapaciteit

De gemiddelde doorvoercapaciteit en de piekdoorvoer van 5G is vele malen groter dan bij 4G. Toepassingen liggen op het gebied van hoge resolutiebeelden die je bijna realtime verzamelt, vervolgens analyseert en gebruikt voor verdere acties. Denk aan video-inspecties en -surveillance en aan augmented en virtual reality

 

2. Kan tegelijkertijd een enorm aantal dingen ontsluiten

5G biedt een basis voor het verwerken van input van ongeveer een miljoen apparaten per vierkante kilometer. Dat opent mogelijkheden voor toepassingen die ‘massive Machine Type Communications’ (mMTC) worden genoemd. Daarbij kunnen grote aantallen sensoren gelijktijdig kleine hoeveelheden data verzenden. Denk aan de toepassing van draadloze sensoren die op machines in fabrieken worden geplakt, waarmee locatie bepaling, monitoring op afstand en voorspelbaar onderhoud mogelijk worden. Het verwerken van informatie uit grote aantallen gegevensbronnen is ook relevant voor crowd control toepassingen.

 

3. Zorgt voor een gegarandeerde en zeer snelle reactietijd

Bij 5G is de vertraging in de communicatie tussen zenden en ontvangen (de zogenaamde latency) gereduceerd tot 1 tot 10 milliseconden, met een betrouwbaarheid tot 99,99%. Zo’n nauwelijks waarneembare vertraging is essentieel voor toepassingen waarbij snel waarnemen, snel analyseren en snel (bij)sturen aan de orde zijn. Denk aan missiekritieke diensten voor de publieke sector, aan autonome robots, machines en voertuigen die onderling hun werking en activiteit moeten afstemmen.

 

4. Maakt applicaties gegarandeerd beschikbaar en biedt een gegarandeerd bereik in en specifiek gebied

5G maakt dataverbindingen mogelijk die met een zeer hoge zekerheid kunnen worden geleverd. Die hoge mate van zekerheid is cruciaal voor systemen die niet mogen uitvallen of haperen. Denk aan medische voorzieningen zoals thuisdialyse of monitoring bij thuisbeademing. Maar ook aan missiekritieke toepassingen in de industrie, waardoor onderliggende processen gedigitaliseerd worden zonder dat daarvoor aparte, kostbare netwerken nodig zijn.

 

Samengevat heb je met 5G een enorme capaciteit, een extreem hoge betrouwbaarheid en een supersnelle responstijd. Waarmee 5G een bouwsteen is voor verdere digitalisering.

 

Glasvezel en 5G

Glasvezel is een vast netwerk dat data uitwisselt door lichtsignalen. Dit is veel sneller dan stroomsignalen, waarmee andere vaste netwerken data uitwisselen. Bijkomend voordeel is dat lichtsignalen veel minder energie verbruiken dan stroomsignalen.

 

5G kan niet zonder glasvezel

5G en glasvezel gaan hand in hand. 5G is dan wel een mobiel netwerk, maar de zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat moet wel, want glasvezel is als enig vast netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid van dit nieuwe mobiele netwerk. Ook ten opzichte van het huidige 4G mobiele netwerk is glasvezel vele malen sneller en stabieler. Glasvezel is dan wel een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel een voorproefje van de mogelijkheden van 5G.

 

Consumenten merken weinig van de nieuwe generatie mobiele netwerken, omdat de overgang van 4G naar 5G stapsgewijs gaat. De echt nieuwe toepassingen zijn vaak bedrijfsmatig. Of je nu een groot of klein bedrijf bent, 5G biedt kansen voor je eigen specifieke uitdagingen.

 

Kies jij ook voor de toekomst? Doe dan de glasvezelcheck.

 

Bron: KPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures