5G komt eraan, vervangt dat de WiFi?

Er wordt veel geschreven over de komst van 5G, het is niet de vraag of het er komt maar wanneer. Er wordt vaak gedacht dat 5G de vervanger wordt van WiFi. Maar is dat wel zo?

 

Aruba is marktleider op het gebied van wired en wireless netwerkoplossingen, wat zeggen zij over de komst van 5G en gaat het WiFi vervangen? Aruba WiFi 6 versus 5G: “Each serve different use cases but will work together to provide enhanced mobility, capacity and data rates”. Zo vertelt Jeff Lipton, Vice-President of strategy and corporate development binnen Aruba, a Hewlett Packard Enterprise Company, in een interview.

 

Wat is WiFi 6 en wat is 5G?

5G is een norm in de telecommunicatie die zich kenmerkt door een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging in vergelijking tot 4G. We kunnen nog sneller surfen, mailen en streamen. In onderstaande infographic zie je wat de verschillen zijn.

5G

 

WiFi

Wat is WiFi ook alweer?  WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. WiFi staat voor Wireless Fidelity en zorgt ervoor dat je geen kabel meer nodig hebt om toegang te verkrijgen tot een thuis- of bedrijfsnetwerk. WiFi gebruikt radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen.

 

WiFi6

WiFi 6 is de nieuwe generatie. De basis, toegang geven tot het internet, is nog steeds hetzelfde. Maar wel met nieuwe technologieën die zorgen voor meer efficiëntie. Snelheden worden verhoogd, maar ook wordt er meer data tegelijk verwerkt zodat meerdere apparaten van een hoge snelheids internetverbinding worden voorzien.

De verwachting is dat WiFi 6 niet wordt vervangen door 5G, sterker nog, ze kunnen elkaar goed aanvullen. Qua prestaties zijn WiFi 6 en 5G redelijk vergelijkbaar wanneer wordt gekeken naar bandbreedte, latency, betrouwbaarheid en connectiviteit. Organisaties hebben enorme investeringen hebben gedaan in compliance- en beveiligingsoplossingen die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Met mobiele netwerken, waaronder 5G, verliezen ondernemingen de grip en de mogelijkheid om hun gekozen compliance- en beveiligingsoplossingen in te zetten, evenals het meeste zicht op datastromen.

 

Mobiele technologieën versus WiFi

Sommigen denken dat mobiele technologieën veiliger zijn dan WiFi, maar dat is niet zo. Het is relatief veilig, maar heeft zwakke punten. Volgens onderzoek is het bijvoorbeeld kwetsbaar voor zaken zoals het onderscheppen van data verkeer en device-tracering. 5G verbetert zich daarentegen wel op deze aspecten met meerdere authenticatiemethoden en verbetert wachtwoordbeheer. Daarnaast staat WiFi beveiliging ook niet stil. Natuurlijk zijn er WiFi implementaties die geen ‘best practices’ volgen maar degenen die zijn geconfigureerd met de juiste autorisatie, authenticatie en accounting oplossingen zijn zéér veilig.

Met nieuwe standaarden is de WiFi security nog verder verbeterd. 5G is geschikt voor snelle data overdracht op grote schaal (t.o.v. WiFi) maar 5G is niet ideaal voor bedrijfskritische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan netwerkmanagement, troubleshooting en monitoring. Daarnaast is de dekking van 5G outdoor goed,  maar de cellulaire signalen kunnen gebouwen niet goed binnenkomen. Zeker niet in nieuwbouwpanden waar vaak gewapend beton, stalen liftschachten, branddeuren etc aanwezig zijn.

Stel dat je als organisatie WiFi los laat en volledig op 5G overstapt, dan betekent dit in de praktijk dat er ook naar alle aanwezige devices moet worden gekeken aangezien nog lang niet alle devices het 5G netwerk ondersteunen.

 

Bron: Exclusive Networks

 

Over ons

Arrix B.V. is een ICT-specialist in Drachten, gespecialiseerd in onder meer automatisering en digitaal samenwerken. Ook hebben wij oplossingen voor ICT-beveiliging, VoIP en digitaal samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures