Over het maken en restoren van een back-up

restore

We krijgen er steeds meer mee te maken: hackers, virussen, ransomware, maar ook andere calamiteiten die je kostbare data beschadigen. Een goede en up-to-date back-up is daarom van levensbelang voor je bedrijf of organisatie. Onze ICT Consultant Roberto Velberg bespreekt in deze blog verschillende aspecten van het maken en de restore van een back-up.

 

Roberto Velberg is ICT Consultant bij Arrix, en werkt al sinds 1995 in de IT. In al die jaren heeft hij het IT-landschap ingrijpend zien veranderen. “Maar back-ups maken we al die tijd ook al. Sommige dingen veranderen niet. Vanaf dag 1 is het maken van een back-up het belangrijkste onderdeel van een productieomgeving: zorg dat je je data veilig stelt.”

 

De 3-2-1-regel

Desondanks is het maken van een back-up nog niet voor iedereen gesneden koek. Roberto: “We zien nog regelmatig dat het misgaat. Zo is het bijvoorbeeld slim om regelmatig je back-up te testen. Want staat alles wat je wilde back-uppen ook daadwerkelijk op je back-up?” En dus: hoe maak je een goede back-up? Standaard uitgangspunt is de 3-2-1-stelregel. “Je hebt je data op 3 verschillende plekken, waarvan 2 een back-up zijn en 1 buiten de productieomgeving of het bedrijfspand wordt bewaard, op een veilige plek. Dat laatste is zeker nodig. Stel je voor dat in je pand brand uitbreekt en je server én back-ups verloren gaan.”

 

Back-up in de cloud

Tegenwoordig worden back-ups ook vaak in de cloud bewaard. Gezien de 3-2-1-regel, is dat slim? Roberto: “De cloud is in feite een plaats buiten het pand, dus op zich prima. Toevallig ben ik momenteel bezig met een disaster recovery, waarbij de klant zijn externe back-up in de cloud heeft staan. Vanaf daar ga ik dan testen. Het is net wat voorhanden is. Let wel: als je een back-up in de cloud zet, heb je te maken met de internetsnelheid. Het terughalen van de data uit de cloud kost tijd en geld. Een restore duurt ongeveer even lang als het maken van een back-up. Je kunt er wel voor kiezen om de restore ook in de cloud uit te voeren. We onderzoeken of dit voor een klant ook goed werkt. Het zal sowieso sneller gaan: binnen enkele klikken heb je in de cloud een virtuele machine opgezet waarop je je back-up kan draaien.”

Is jouw back-up compleet?

Je hebt niks aan een back-up als je niet zeker weet dat je op een ander moment bij je gegevens kunt. Een regelmatig terugkerende restoretest, checkt of alle data bij een backup daadwerkelijk compleet is en er geen data ontbreekt. Wil je ook weten dat jouw back-up volledig betrouwbaar is? Wij vertellen je graag meer over deze restoreprocedure.

 

Meer informatie restore procedure

Hoe ver terug?

Belangrijk bij het maken van een back-up is dat een volledige dataset back-upt. En dat je je afvraagt hoe ver je terug wil gaan. “In sommige omgevingen veranderen de data elke dag, dan moet je ook een back-up hebben die ver in de tijd terug kan gaan. Maar voor data die minder snel veranderen, hoef je misschien niet eens elke dag een back-up te maken. Het maakt dus behoorlijk uit wat voor soort data je hebt en hoe snel dat verandert. Wij adviseren wel om de opslagcapaciteit voor de back-up anderhalf tot twee keer zo groot te maken als de capaciteit van het productienetwerk.” Bestanden die ongewijzigd zijn en al op de back-up staan, worden niet opnieuw opgeslagen.

 

Restoren

Al eerder schreven we een blog over de restoreprocedure. Belangrijk is het om deze procedure met enige regelmaat te testen. “Bij een restoretest check ik altijd hoe lang het ongeveer duurt om alle data terug te zetten. En wat er beschikbaar is. Met dat tweede bedoel ik dat je niet alleen een schijfje of tape met de back-up moet hebben, maar ook de hardware en kabels die nodig zijn. Als je een calamiteit hebt, wil je niet dat ene kabeltje tekortkomen. Dus goed om dat bij de back-up zelf te bewaren.” Bij een test kijkt Roberto verder hoe met de back-up zelf wordt omgegaan. “En: wat kom je tegen als je de omgeving weer opstart? Sommige applicaties hebben internet nodig, maar dat kan ik in de testomgeving niet verbinden. Zijn er wachtwoorden ter beveiliging? Is dat bij iedereen bekend? Zo loop ik het hele scenario door en ontstaat er een handleiding van de te nemen stappen in het geval van een calamiteit.” Kortom: een back-up maken is één ding, een back-up restoren is een ander verhaal. Een regelmatige test is daarbij een essentiële stap.

Ook zeker zijn bij een calamiteit?

Je hebt niks aan een back-up als je niet zeker weet dat je op een ander moment bij je gegevens kunt. Een regelmatig terugkerende restoretest, checkt of alle data bij een backup daadwerkelijk compleet is en er geen data ontbreekt. Wil je ook weten dat jouw back-up volledig betrouwbaar is? Wij vertellen je graag meer over deze restoreprocedure.

Meer informatie restore procedure

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures