Hou je data veilig!

data veilig

De term komt steeds vaker langs: ‘data zijn het nieuwe goud’. Nu is dat misschien wat overdreven, maar duidelijk is wel dat data waarde hebben en dus goed en veilig moet worden opgeslagen. Dat klinkt makkelijker dan het werkelijk is, want er komen wel wat zaken bij kijken. Steven Mak van Arrix bespreekt het onderwerp en geeft de nodige tips.

 

“Het is in ieder goed om na te denken over de beveiliging van je data”, vindt Steven. Microsoft heeft daarvoor inmiddels de nodige tools ontwikkeld, inclusief goede manieren om op een gebruiksvriendelijke manier een extra beveiligingslaag toe te voegen. “Dat gaat, of ging, niet altijd hand in hand. Als je iets beter beveiligt, wordt het minder gebruiksvriendelijk en andersom. Daar moet je een goede balans in vinden: wat is veilig, maar ook weer niet zo goed beveiligd dat mensen er niets meer mee kunnen.”

 

Hou de controle!

Dat geldt ook voor je data: als je met een extern persoon wilt samenwerken, is het zaak om de controle over je data te houden. Als je bestanden gaat delen via mail, raak je de controle kwijt. Het is belangrijk om je data op een veilige manier te delen, en op zo’n manier dat je de controle over je data houdt. Steven: “Dat kan bijvoorbeeld door het delen van links, zodat externe medewerkers als gasten in jouw omgeving komen. Op die manier verlaten je data je omgeving niet. Vanuit daar kun je samenwerken aan hetzelfde bestand. Een bijkomend voordeel is dat je niet meerdere versies van hetzelfde bestand krijgt. Veiligheid en functionaliteit dus.” Veilig samenwerken kan prima via een shared channel  in Teams, bijvoorbeeld als verschillende partijen aan hetzelfde project werken.

 

Cloud of on premise

‘De cloud is via internet te bereiken en je data in de cloud opslaan is dus per definitie onveilig’: het duurde lang voordat er enige nuance in deze stelling kwam. Zeker, er kleven risico’s aan het opslaan van data in de cloud. Maar het opslaan van je data op een lokale server (on premise) kent risico’s die misschien nog wel groter zijn. “Als je je data on premise opslaat, moet je zelf de controle hebben over alle technische aspecten van de server. Dus nadenken over fysieke beveiliging, toewijzing, redundantie dus een kopie en het liefst op een andere plek. Dat zijn allemaal zaken waar je bij opslag in de cloud geen omkijken naar hebt.” Zo zitten er twee kanten aan dezelfde medaille. Het is een goed idee om per situatie te bekijken wat de beste oplossing is. “Ook als je naar een applicatielandschap kijkt in het geval van een migratieproject: is alles dan mogelijk in de cloud? Je ziet nog heel vaak dat bedrijven met traditionele client-serverapplicaties werken in plaats van webapplicaties. Zij maken zich zorgen of alles na een migratie naar de cloud nog werkt. Het antwoord is meestal negatief. Dat betekent tegelijkertijd dat je gelimiteerd bent in je keuzes voor een werkplek en locatie waar je bestanden staan.”

 

Meer weten?

Opslag van data klinkt dus eenvoudig, maar het is goed om zaken te overwegen en een gerichte keuze te maken, mede afhankelijk van de werkwijze. We kijken met plezier mee naar de mogelijkheden en oplossingen. Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures