DNS: Dagelijks kom je ermee in aanraking. Wat is het?

DNS

Of je nu een website opent, een e-mail stuurt, of via internet het telefoonnummer van je favoriete ICT dienstverlener opzoekt 😉, alle keren heb je te maken met DNS.

 

DNS staat voor Domain Name System. Je kunt het vergelijken met een telefoonboek. Waar je in een telefoonboek zoekt op naam en dan gegevens als een adres en telefoonnummer vindt, zorgt het Domain Name System ervoor dat je op basis van naam op het juiste digitale adres (IP-adres) uit komt.

 

DNS maakt vertaalslag

DNS maakt als het ware een vertaalslag van een domeinnaam naar een IP-adres en omgekeerd. Hierdoor weet je computer naar welke server op het internet deze een aanvraag moet sturen, wanneer je een domeinnaam intypt voor bijvoorbeeld de gewenste website. Netwerkprotocollen gebruiken het IP-adres wat hieruit naar voren komt en  waarmee jouw aanvraag via de juiste route over het internet wordt gestuurd.

 

IP-adres

Een IP-adres bestaat uit een serie getallen, bijvoorbeeld 8.8.8.8. De servers met DNS functionaliteit zoeken het juiste IP-adres bij de door jou opgevraagde website. Zonder DNS moet je al deze IP-adressen (getallen) onthouden en daar is ons menselijke brein niet voor gemaakt. Gelukkig kunnen een server en computer hier juist heel goed mee overweg en zijn wij vaak weer beter in namen. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen. Het Domain Name System is dan ook 1 van de belangrijkste bouwstenen van de werking van het internet.

 

DNS Records

Computers onderscheiden websites en emailadressen door de verschillende DNS Records. De meeste gebruikte zijn:

 

– A record : Het record dat het IPv4-adres van het domein bevat (32bits IP adres, korter dan IP6 adres)

– AAAA record : Het record dat het IPv6-adres van het domein bevat (128 bits IPadres, langer dan IP4)

– CNAME record : Stuurt een domein of subdomein door naar een ander domein

– MX record : Stuurt e-mail naar een e-mailserver

– TXT record : Hiermee kun je tekst notities voor een domein opslaan. Dit type wordt vaak gebruikt voor e-mailbeveiliging

 

Internetcensuur

Je ziet ook dat bepaalde landen het internetverkeer beperken door bepaalde websites niet meer te koppelen aan IP nummers. Je begrijpt dat er dan geen vertaalslag plaatsvindt en je deze site niet vindt. Dit noem je internetcensuur. Wil je dat omzeilen dan moet je overschakelen naar een alternatieve DNS Server. Gelukkig is dit in Nederland niet nodig en roep je alle websites op die je wenst. De landen die aangemerkt worden als vijanden van het internet zijn dan ook geen verrassing. De landen die onder toezicht staan aangaande internetcensuur hebben wel een paar opmerkelijke namen.

 

Dagelijks gebruik van DNS

Het DNS Is de basis voor het browsen op het internet en het versturen van emails. Je maakt hier dagelijks gebruik van. Na het lezen van deze blog weet je vast beter hoe DNS werkt. En heb je alsnog een vraag? Stel hem aan onze servicedesk, we vertellen je er graag meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Grootschalig IT Event op 16 april: Arrix LABS

Meer informatie en meld je aan!