State-of-the-art ERP-systeem voor Tromp BV

erp voederindustrie

Tromp BV levert mineralenmengsels, premixen en likstenen aan veevoederfabrikanten en fouragehandelaren. Met duizenden verschillende recepten, enorme voorraden van grondstoffen die ook nog getraceerd moeten kunnen worden en vele klanten in binnen- en buitenland verwacht je een state-of-the-art ERP-systeem.

Dat is inmiddels het geval, maar tot begin dit jaar gebeurde veel nog handmatig. Derde generatie directeur-eigenaar Wiebe Tromp vertelt over zijn eerste ervaringen met Exact en in het bijzonder met Exact-reseller Arrix.

We hadden hiervoor een financieel systeem, maar dat was niet gekoppeld aan de voorraden, begint Wiebe. “Ook niet alle kostprijzen stonden in het systeem, wat betekende dat we veel handmatig moesten bijhouden. Om processen beter te stroomlijnen en meer inzicht te verkrijgen, zijn we in de markt op zoek gegaan naar een passend ERP-systeem dat bovendien gekoppeld kan worden aan onze interne productiesysteem en receptenoptimalisatieprogramma. We hebben vervolgens een aantal systemen vergeleken en Exact leek het meest geschikt en best te passen bij ons type bedrijf. Het is een heel compleet systeem.”

 

Intensieve voorbereiding

Wiebe ging niet over één nacht ijs en besloot een adviseur aan te trekken om het hele project mee op te starten en te begeleiden. “Onze adviseur Teun Bontes van Scoperesult had vanuit eerdere projecten positieve ervaringen met Exact reseller Arrix en dat bleek al snel wederzijds. Het positieve van Arrix is dat zij de tijd nemen voor een goede voorbereiding. Ze inventariseren de wensen, maar geven op hun beurt ook een goed beeld van de verwachtingen. Ze zijn heel sterk in het vooraf goed kaderen, dus wat wel en wat niet kan, en wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes. Dat is ontzettend belangrijk bij een automatiseringsproject. In ons geval betekende dat dus, dat we sommige processen enigszins moesten aanpassen. En dat is geen probleem, mits het op voorhand goed wordt afgestemd. Daarin zijn we door Arrix heel goed begeleid.”

 

Meer controle

Ook over de implementatie is Wiebe tevreden. “We zijn uiteindelijk iets later overgegaan dan gepland, maar alles is keurig verlopen. Arrix heeft onze medewerkers keurig opgeleid in het werken in de nieuwe Exact omgeving. In maart 2023 zijn we live gegaan en we kijken dan ook terug op een succesvolle implementatie.” Nóg meer te spreken is Wiebe over de efficiencywinst. “We hebben nu veel meer inzicht in het financiële gedeelte, zodat we onze verkoopprijs beter kunnen sturen aan de hand van de fluctuerende inkooprijzen. Natuurlijk wil je genoeg marge maken, maar we willen ons ook niet uit de markt prijzen. Daarin hebben we nu veel meer controle, net als beter zicht op onze voorraden. Aan de hand van de te verwachte verkopen geeft het systeem automatisch een melding wanneer we nieuwe grondstoffen moeten inkopen. Ideaal.”

Behalve van Exact Globe maakt Tromp BV ook gebruik van Exact WMS. Arrix heeft het ERP-systeem bovendien gekoppeld aan het productiesysteem en receptenoptimalisatieprogramma van derde leveranciers met behulp van de Arrix Connector. “Het geheel werkt als een geïntegreerd systeem en daar zijn we ontzettend blij mee. We hoeven geen data meer handmatig uit te wisselen en kunnen onze processen en organisatie nog strakker aansturen en verder uitbouwen.”

 

Webinar voor de voedingsindustrie

Benieuwd naar hoe Arrix jouw processen kan stroomlijnen in Exact? Wij vertellen je er meer over in ons webinar “het recept waarmee je je uitdagingen omzet in kansen”, speciaal voor de voedingsindustrie. Het webinar is op dinsdag 14 november a.s.  en je kunt gewoon deelnemen vanaf je eigen werkplek, vanaf 10.00 uur.

Aanmelden webinar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures