Wat is RPA en wat kun je ermee?

RPA

Wikipedia zegt het volgende over RPA: “Robotgestuurde Proces Automatisering, afgekort tot RPA, is een techniek die gebruikt wordt voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, met behulp van zogenaamde ‘software-robots’. Het is gericht op het automatiseren via de user interface, door het handmatige proces na te bootsen.”

 

Dit is wat mij betreft een prima uitleg. Feitelijk is het een virtuele medewerker die handmatige handelingen nabootst met als doel tijd en dus geld te besparen. In een tijd van grote arbeidskrapte is RPA een noodzakelijke stap in het verder automatiseren van je bedrijfsvoering. Bestaande medewerkers houden meer tijd over waardoor ze extra of andere taken binnen het bedrijf kunnen doen.

 

Wat kan je ermee?

Om te weten wat je ermee kan moet je eerst begrijpen wat je er niet mee kan. De handelingen die Robotgestuurde Proces Automatisering vervangt moeten rule based processen zijn. Dit zijn processen met een vaste set aan regels, alleen dan automatiseer je het proces. RPA neemt dus geen beslissingen voor je of denkt logisch na. Dit is meer het domein van Artificial Intelligence (A.I.) Daarnaast kan RPA wel een aanvulling zijn op repeterende handelingen. Denk bijvoorbeeld aan automatische factuurverwerking. RPA handelt voor jou de factuur volledig af. Alleen als hij zaken tegenkomt die afwijken van de regel doet hij dit niet. Bijvoorbeeld als factuur verschilt ten opzichte van de bestelling legt hij dit voor aan de gebruiker en die beslist wat hiermee moet gebeuren.

 

Voordelen van RPA

  • Bespaar tijd: Het belangrijkste voordeel van RPA is het elimineren van handmatige en repeterende handelingen. Daarmee bespaar je tijd voor andere zaken.
  • Verminder foutkans: RPA werkt op basis van een vaste zet aan regels. Programmeer je deze regels goed dan maakt hij geen fouten. Bovendien gaat de kwaliteit omhoog van die processen.
  • Infrastructuur blijft intact: RPA is vaak een aanvulling op bestaande systemen. Het aanpassen of vervangen van je infrastructuur is onnodig.
  • Schaalbaar: Nadat je RPA inzet breidt je het makkelijk uit naar andere handmatige handelingen.
  • Lage implementatietijd: in de meeste gevallen zet je RPA snel in en heeft het geen lange doorlooptijd.

 

RPA is niet moeilijk. Laat deze kans niet liggen voor jouw eigen bedrijf. Wij gaan graag met je in gesprek zodat je de RPA kansen binnen jouw bedrijf herkent, implementeert en adopteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures