SharePoint Classic vs. SharePoint Modern

moderne weergave

SharePoint kent twee basis weergaves: De klassieke variant en de moderne variant. De klassieke variant is het oudst en bestaat sinds 2002, waar de moderne variant in 2016 werd geïntroduceerd. Op de vraag welke van de twee het beste gebruikt kan worden, is geen standaard antwoord te geven. Maar ik ga mijn best doen om de verschillen aan je uit te leggen!

 

Oud in een nieuw jasje

De SharePoint Classic bestaat langer zoals de naam al doet vermoeden. Het heeft meer mogelijkheden, maar de look en feel is verouderd. SharePoint Modern kan minder aangepast worden maar is wel gebruiksvriendelijker. Wanneer je nog niet eerder hebt gewerkt met SharePoint, zal de moderne versie toegankelijker voor je zijn. Werk je al met de SharePoint Classic, dan is er geen noodzaak om direct over te gaan op modern. Wil je wel het moderne uiterlijk? Geen probleem! Je kunt de klassieke site de nieuwe look geven zonder dat de site gemigreerd hoeft te worden. Microsoft heeft geen aankondiging gedaan om support op klassiek SharePoint stop te zetten. Ze monitoren het gebruik van SharePoint Classis en mocht het omslagpunt bereikt worden, dan kan deze aankondiging alsnog volgen.

 

SharePoint Classic

De klassieke variant van SharePoint kent dus meer mogelijkheden. Laten we eens kijken naar de webonderdelen. Webonderdelen in SharePoint geven gebruikers de mogelijkheid om functionaliteiten toe te voegen aan de SharePoint pagina’s. De webonderdelen zijn niet een op een overgenomen van de klassieke naar de moderne versie en ze zijn ook niet allemaal meegenomen.

 

SharePoint Modern

De moderne versie van SharePoint is gebruiksvriendelijker. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het responsive design, waardoor de SharePoint pagina’s goed te benaderen zijn via alle mobiele apparaten. Het maken en bewerken van pagina’s en het instellen van webonderdelen is makkelijker. Ook oogt de SharePoint Modern overzichtelijker en gebruiksvriendelijk. Zo is navigeren door de site en het toevoegen van documenten en lijstitems makkelijker. De moderne pagina’s laden over het algemeen sneller dan de klassieke pagina’s en ze zijn veiliger. Microsoft heeft regelmatig updates voor SharePoint Modern, waarbij nieuwe features worden toegevoegd of bestaande features worden verbeterd.

 

SharePoint Classic of SharePoint Modern is dus geen keuze. Voor nieuwe sites is SharePoint Modern de standaard. Gebruik je de klassieke versie dan is het niet direct nodig om over te stappen en kun je alvast wennen aan het moderne uiterlijk met een simpele handeling. Ik raad je wel aan om jezelf deze vraag regelmatig te blijven stellen. Gezien de snelheid waarmee Microsoft haar producten ontwikkeld, kan het antwoord op de vraag zomaar veranderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures