Waarom je updates niet mag overslaan. Bescherming tegen hackers begint hier!

updates

Producenten van apparaten en software zitten nooit stil. Ze blijven hun producten door ontwikkelen om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. En hoe komen die verbeteringen bij jou terecht? Juist, via updates!

Of het nu gaat om coole nieuwe features of essentiële beveiligingspatches, met updates is jouw hard- en software altijd up-to-date.

Daarbij gaat het niet alleen om je server, computer en printer. Het gaat om al jouw digitale apparaten die verbonden zijn aan je netwerk: je smartphone, tablet, router, firewall en NAS. Als je deze niet regelmatig update, worden ze kwetsbaar voor de grijpgrage handen van cybercriminelen. Hackers speuren naar verouderde software, zodat ze eenvoudig toegang kunnen krijgen tot je bedrijfsomgeving.

Maar wees gerust, door je apparaten en software up-to-date te houden, leg je een digitale fortificatie aan rondom je bedrijf. Virussen en cybercriminelen worden buitenspel gezet, omdat ze geen kans krijgen om binnen te dringen via verouderde kwetsbaarheden. Het is als het bouwen van een ondoordringbare vesting om je kostbare gegevens te beschermen.

 

Negeren van updates

Maar wat gebeurt er als je die updates negeert? Je opent de digitale deuren voor hackers. Ze kunnen binnendringen in je systeem, zich een weg banen naar je gegevens en zelfs je hele netwerk overnemen. Het is alsof je de voordeur wagenwijd open laat staan voor ongenode gasten.

En laten we eerlijk zijn, er staat veel op het spel. Er is veel vertrouwelijke bedrijfsinformatie zoals je personeelsgegevens, klantinformatie tot aan je bankgegevens, het is alle maal een waardevolle buit voor cybercriminelen. Identiteitsfraude, frauduleuze aankopen, de mogelijkheden zijn angstaanjagend. Daarbij moet je ook niet denken aan de imago schade die jouw bedrijf oploopt wanneer je slachtoffer bent van een cybercrime.

 

Automatisch updaten

Updaten is belangrijk voor alle apparaten die verbonden zijn met je netwerk. Automatisch updaten maakt het alleen maar gemakkelijker. Als bedrijf heb je al snel veel apparaten waarop software geïnstalleerd. Voor al deze software zijn regelmatig updates beschikbaar. Vaak kun je hiervoor het automatisch updaten aanzetten, maar het hangt wel af van het soort bedrijf dat je bent en welke hard of software je gebruikt. Met deze handige tool van het Digitaltrustcenter zie je al gauw of het verstandig is om je software automatisch te laten updaten. Je kunt ook overleggen met je IT leverancier, zij zijn op de hoogte van jouw situatie en weten of automatisch updaten een optie kan zijn.

Het updaten van je apparaten en software is als het sluiten van die voordeur en het installeren van een top-of-the-line beveiligingssysteem. Maar pas ook op voor de valkuilen. Alle meldingen zijn niet te vertrouwen. Hackers sluipen soms binnen onder het mom van een update. Wees alert en vertrouw op betrouwbare bronnen die je beschermen tegen digitale boosdoeners.

 

Software update tips

Tot slot nog een paar tips voor je software updates:

  1. Voer software-updates zo snel mogelijk uit, vooral als het om beveiligingsupdates gaat. Wacht niet tot morgen wat vandaag kan worden bijgewerkt.
  2. Vermijd het gebruik van software waarvan de leverancier geen updates meer biedt. Het risico op kwetsbaarheden is vooral hoog bij software die niet meer wordt onderhouden.
  3. Als je voornamelijk in de cloud werkt, is de aanbieder van de online dienst verantwoordelijk voor het bijwerken van de software. Controleer echter regelmatig zelf of de software up-to-date is.

 

Kortom: Houd je systemen up-to-date, houd overzicht en vereenvoudig het beheer. Dit verkleint de kans op kwetsbaarheden en cybercriminaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures