Baanbrekende vernieuwingen op het gebied van dataopslag
Het werken vanuit de cloud is een trend die een aantal jaren geleden de ICT wereld op sleeptouw nam. Toch is deze trend anno 2019 weer aan het afnemen. Het volledig cloudwerken maakt langzaamaan plaats voor hybride oplossingen: storage op lokaal niveau, maar wel met een koppeling met de cloud. Een overzicht van de belangrijkste recente innovaties op het gebied van dataopslag.
1. Nieuwe technologie slaat een brug tussen lokaal en de cloud
Traditioneel zijn de cloud en on premise twee oplossingen met ieder unieke kenmerken. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een hybride oplossing; lokale dataopslag, maar wel gekoppeld aan de cloud. De voordelen van hybride opslag:
- Data lokaal beschikbaar
- Geen afhankelijkheid van de ISP
- Lagere latency
- Systemen (zoals het ERP-systeem) hebben sneller toegang tot data
2. Van HDD naar flash
Momenteel vindt er een verschuiving plaats van traditionele harde schijven naar schrijfbaar flash geheugen en SSD. In tegenstelling tot traditionele harde schijven bevatten deze componenten geen bewegende onderdelen. Hierdoor zijn ze sneller en duurzamer. Ook is het energieverbruik lager en raken de schijven niet oververhit.
3. Cloud tiering
Cloud tiering identificeert weinig gebruikte data en verplaatst deze data naar de cloud. Veelgebruikte data blijft lokaal beschikbaar in het lokale datacentrum. De minder essentiele data wordt opgeslagen op de (goedkopere) cloudopslag. Het voordeel van deze techniek is dat er minder flashgeheugen nodig is om de balans te vinden tegen lage kosten voor de hardware en de beschikbaarheid van de informatie.
Het verplaatsen van data verloopt automatisch en wordt aangestuurd door een zelflerend systeem. Blijkt bijvoorbeeld dat oude data weer relevant wordt? Dan bepaalt het algoritme zelfstandig om de informatie terug te zetten op de lokale opslag.
4. Nieuwe betaalmodellen
Tegelijkertijd veranderen betaalmodellen. In de ICT (en zelfs daarbuiten) vindt namelijk een verschuiving plaats van het betalen voor het eigendom, naar betalen voor het gebruik. Dit zien we niet alleen terug in het succes van merken als Spotify, Netflix en de Swapfiets, maar ook in ICT oplossingen. Ook binnen dataopslag vindt deze verschuiving plaats. Steeds vaker kiezen bedrijven voor een betaalmodel tegen een vast bedrag in de maand. Hierdoor ontstaat grip op de kosten, waardoor nieuwe ontwikkelingen geïmplementeerd kunnen worden zonder een plotselinge druk op de marges.
Voordelen van een maandelijks betaalmodel:
- Lagere instapdrempel: Geen hoge kosten voor de aanschaf van nieuwe hardware.
- Minder druk op het ICT budget: Er is geen extra budget voor de eigen ICT-afdeling nodig, omdat onderhoud en monitoring worden uitbesteed
- Toekomstbestendigheid: Functionaliteiten kunnen worden toegevoegd naarmate de organisatie groeit en verandert.
- Makkelijker changemanagement: Een maandelijks betaalmodel krijgt doorgaans gemakkelijker draagvlak binnen een MT dan een capex investering.
- Flexibiliteit: Keuzes voor de hard- en software kunnen worden afgestemd op het beschikbare ICT budget.
5. Artificial intelligence en machine learning
Nieuwe ontwikkelingen scheppen nieuwe kansen. Anno 2019 vormen hybride oplossingen de basis van slimme oplossingen. Oplossingen waarbij artificial intelligence en big data mogelijk maken wat een paar jaar geleden ondenkbaar was: een zelflerend, zelfsturend datacentrum. Een datacentrum zonder downtime, mogelijk gemaakt door machine learning.
Whitepaper over de nieuwste trends
Meer weten? In de whitepaper Dataopslag 2.0 neem ik je mee langs de nieuwste trends op het gebied van dataopslag. Vraag de whitepaper aan en lees vandaag over de technieken die gisteren ondenkbaar leken.