Krijg op tijd betaald

krijg op tijd betaald

Een debiteur die niet op tijd betaalt, hoe vaak komt dat voor? Je bent niet de enige die iedere maand debiteuren achter hun broek aanzit omdat er een rekening openstaat. Debiteuren zijn klanten en daar wil je een goede relatie mee. Maar slecht betalende klanten zorgen voor stress en financiële ellende.

 

Vaak besteed je veel tijd aan het versturen van de facturen en nog meer aan het op tijd betaald krijgen Hoe krijg je vanaf nu je facturen eerder en het liefst op tijd betaald?

 

Preventie

Op tijd betaald krijgen, levert het meeste op. Logisch. Niet alleen de liquiditeit plukt hier de vruchten van. Ook de tijd die nodig is voor het voeren van debiteurenbeheer vermindert. Tijd die prima voor andere zaken gebruikt kan worden. Voorkom dat je debiteuren te laat betalen met onderstaande tips.

 

Maak goede afspraken

Naast een vast betaaltermijn is het in Exact ook mogelijk om per klant afwijkende afspraken vast te leggen. Dit kan door middel van betalingscondities. Zo leg je bijvoorbeeld vast dat een klant later mag betalen of juist vooraf. Communiceer dit ook duidelijk en vermeld het op de orderbevestiging en factuur. Zo is daar geen onduidelijkheid over.

Wil je een klant motiveren om snel te betalen? Gebruik dan een betalingskorting of een kredietbeperking toeslag.

 

Stuur een betaallink mee

Maak het je klant zo gemakkelijk mogelijk om de betaling te verrichten. En makkelijker dan met een betaallink wordt het niet. In het emailbericht stuur je een link mee, waarmee ze direct een iDEAL of ander soort betaling doen.

 

Krediet

De makkelijkste en goedkoopste manier van kortlopende financiering is het laten oplopen van het crediteurensaldo. Als je zelf de crediteur bent, wil je dit voorkomen of beperken.

Met een kredietcheck krijg je een goede indicatie of een klant voldoende middelen heeft om jouw factuur te betalen. Ook leg je de hoogte van het krediet van je klant aan banden met een kredietlimiet. Door vastlegging van het kredietlimiet, krijg je een melding bij het invoeren van een verkooporder of bij het verwerken van een goederenlevering.

 

Herinnering, aanmaning of ingebrekestelling

Als preventie niet werkt en de klant niet op tijd betaalt, is er actie nodig. Dit kan met een betalingsherinnering. In Exact maak je meerdere lay-outs aan die ieder bijvoorbeeld een andere toon hebben. Een herinnering met een vriendelijk verzoek tot spoedige betaling. Of een wat zakelijker geschreven aanmaning. Bepaal zelf welke lay-out je naar welke debiteur stuurt of laat Exact het automatisch bepalen met een druk op de knop naar alle openstaande debiteuren.

 

Notificaties

De juiste personen moet je informeren. Met automatiseringstools, zoals Robotic Process Automation (RPA) van Exact of tools van andere aanbieders, verstuur je automatisch berichten. Je bepaalt zelf wie en wanneer iemand een notificatie krijgt. Ook als medewerkers niet met Exact werken.

Denk aan een relatiemanager die een notificatie krijgt als een van zijn klanten een nieuwe bestelling plaatst, terwijl er nog achterstallige betalingen open staan. Een telefoontje van de relatiebeheerder is vaak een stuk effectiever zijn dan het versturen van een herinnering.

 

Debiteuren dashboard

Biedt de openstaande postenlijst en de ouderdomsanalyse niet voldoende informatie? Dan zijn rapportage tools, zoals Sumatra of Power BI, de oplossing. De flexibe dashboards en overzichten worden geheel naar wens gemaakt.

Sumatra levert zelfs standaard dashboards voor Exact mee. Een onderdeel hiervan is een uitgebreid debiteuren dashboard, waarin openstaande posten niet ontbreken.

 

Factoring

Koop je het betalingsrisico liever af? Dan biedt factoring een oplossing. Daarmee verkoop je openstaande vorderingen aan een factoring bedrijf. Je krijgt zelf direct betaalt en het risico voor niet of te laat betalen ligt bij het factoring bedrijf. Hiervoor vragen ze wel een vergoeding.

Je kunt het factoring bedrijf vaak direct aan Exact koppelen. Zo krijg je automatisch betaald.

 

We vertellen je er graag meer over!

Onbetaalde facturen hebben een negatieve invloed op jouw cashflow. Je hebt wel geleverd en kosten gemaakt, maar nog geen cash op je rekening. Met bovenstaande tips heb je invloed op de snelheid van betalen. Wij vertellen je graag meer over de vastlegging in je financiële administratie, rapportage tools en het automatiseren van handelingen. Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures