Wachtwoord verlopen

wachtwoord verlopen

Je kent het wel, ben je lekker bezig met werk, ontvang je een melding dat je wachtwoord binnenkort verloopt. Meestal krijg je ook te zien hoelang je nog hebt. Ondanks deze tijdige melding komt het toch regelmatig voor dat wachtwoorden verlopen.

 

Wat gaat hier mis? Hoe voorkom je dit? En waar wijzig je jouw wachtwoord?

 

Wat gaat er mis?

Veel bedrijven hanteren een policy (beleid) om het wachtwoord eens in de zoveel tijd te wijzigen, hoeveel verschilt per bedrijf.

Er worden notificaties gestuurd als je wachtwoord binnen 15 dagen verloopt. Heb je je wachtwoord nog niet gewijzigd, dan wordt tijdens het inloggen deze melding steeds weer gegeven om jou eraan te herinneren om deze te wijzigen. Dit kan via mail of een notificatie binnen Windows, het ligt eraan hoe het bij jou is ingesteld.

 

Hoe voorkom je dit?

Je raadt het mogelijk al: alleen als je jouw wachtwoord op tijd wijzigt, voorkom je dit. Gewoon doen dus. Want wijzig je jouw wachtwoord niet tijdig, dan raak je de toegang tot je account kwijt. Dit geldt voor je email en natuurlijk inloggen op je laptop/computer.

 

Hoe wijzig je je wachtwoord?

Je wachtwoord  wijzig je op meerdere manieren.

 

  1. Werk je op een laptop/computer dan gebruik je de toetsencombinatie CTRL+ALT+Delete. Hier vindt je de optie wachtwoord wijzigen. Hier moet je eenmaal jouw oude wachtwoord invullen en tweemaal je nieuwe wachtwoord.
  2. Werk je toevallig op een remote server dan kom je op het menu van de onderliggende server als je CTRL+ALT+Delete gebruikt. Wil je het op de server wijzigen dan gebruik je de combinatie CTRL+ALT+END. Hier vind je hetzelfde menu, maar dan van de server. Er kunnen opties missen, dat is normaal.

 

Wachtwoordbeleid

Mogelijk hanteert jouw bedrijf een beleid voor je wachtwoord. Een wachtwoordbeleid schrijft voor aan welke eisen zo’n wachtwoord moet voldoen, zodat de kans dat buitenstaanders toegang krijgen tot jouw netwerk of persoonsgegevens zo klein mogelijk is.

 

Je moet hierbij denken aan  de complexiteit van het wachtwoord. Vaak is dit: minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken. Het kan ook zijn dat een bepaalde lengte moet hebben. Deze staat vaak op 8 tekens, maar hoger is ook mogelijk. Het kan ook zijn dat je geen oude wachtwoorden meer mag gebruiken of ophogen. Per bedrijf is dit verschillend.

 

Wat te doen als het al verlopen is?

Is ondanks deze goede raadgeving jouw wachtwoord toch verlopen? Neem dan contact op met je systeembeheerder.  Hij of zij heeft de rechten om je wachtwoord weer te wijzigen, zodat je weer overal toegang tot hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures