Microsoft heeft onlangs Windows Virtual Desktop officieel beschikbaar gesteld. Dit heeft lang in een preview fase gedraaid, zodat het uitgebreider getest kon worden. De functionaliteit is nu dermate ontwikkeld dat deze officieel is vrijgegeven.
Windows 10
Windows Virtual Desktop (WVD) is een virtuele desktop omgeving op basis van Windows 10. Dit zal uiteindelijk de opvolger worden van de bekende Remote desktop omgeving. Dit betekent dat gebruikers een virtuele desktop krijgen aangeboden welke er hetzelfde uitziet als de Windows 10 desktop op een vaste werkplek.
Gemixt gebruik maken van Windows Virtual Desktop
Het profielmanagement wordt hierbij uitgevoerd door middel van FSLogix. Hiermee is het mogelijk om ook toepassingen als OneDrive voor bedrijven of Microsoft Teams goed te gebruiken in een multi-sessie omgeving. Het maakt niet uit of je een pc, laptop of een thin client gebruikt, het bureaublad ziet er altijd hetzelfde uit. Daarnaast is het mogelijk om applicaties te streamen vanuit deze omgeving op een vaste werkplek. Zo is het mogelijk om gemixt gebruik te maken van deze techniek. Je kunt bijvoorbeeld de helft van jouw medewerkers een virtuele Windows 10 desktop aanbieden met dezelfde applicaties als de andere helft die gebruik maakt van een laptop.
Applicaties vanuit Microsoft Azure zonder performance issues
Een extra functionaliteit welke beschikbaar is gesteld is application redirection. Dit houdt in dat applicaties niet daadwerkelijk geïnstalleerd zijn op deze virtuele werkplek, maar worden aangeboden vanuit Microsoft Azure en van daaruit worden gepubliceerd op het bureaublad van de gebruikers. Het mooie is dat deze applicaties wel naadloos geïntegreerd zijn met het besturingssysteem. Dat houdt in dat voor gebruikers dezelfde ervaring geldt als wanneer de applicatie lokaal geïnstalleerd is op een systeem. Kortom een gebruiker merkt niet dat een applicatie wordt gepubliceerd. Dit biedt vele voordelen qua beheer en beveiliging, maar ook qua performance ervaring. Zo werkt Microsoft Teams niet goed op een Remote desktop omgeving vanwege de latency en treedt er dus in een videogesprek enorme vertraging op. Dit is verholpen door de applicatie te streamen. Hiermee wordt de integratie tussen lokale systemen en Azure enorm vergroot, terwijl voor de gebruiker de ervaring van werken op een lokaal systeem blijft.
Smartphone als werkplek
Een leuke feature is dat er zelfs voor bepaalde Android toestellen een Remote Desktop client beschikbaar is gesteld, waarmee de smartphone als client kan dienen, door hier een beeldscherm en Bluetooth toetsenbord/muis op aan te sluiten. Dit biedt ongekende mogelijkheden in het overal kunnen werken op een volwaardige manier zonder gebonden te zijn aan een bepaald type apparaat.